Accusation Solo's


Protect/perform
 
 
Accusation solo's zes donderdagavonden in Rotterdam
In Accusation solo’s ontleedt Ann Van den Broek samen met haar performers de minutieuze puzzel die Accusations is. Accusations, dat eerder in 2017 in première ging, vertrok vanuit het biografisch materiaal en het karakter van Van den Broek, verdeeld over zeven performers op toneel. Zeven persoonlijkheden die opgingen in een zintuiglijk overweldigend geheel. In Accusation solo’s vertrekt Ann ditmaal vanuit de persoonlijkheid van de performers. Ontsnappen, controleren, wel of juist niet handelen, de angst die je aanspoort of verlamt, de vragen die je jezelf blijft stellen; in de solo’s kiest elke performer zijn of haar eigen perspectief in een geleidelijke opeenstapeling van beweging, geluid en tekst.

Ann Van den Broek zoekt met haar voorstellingen de laatste jaren niet alleen de grenzen van de dans op, maar ook die van het theater als podium. Accusation Solo’s is daarom donderdag 16, 23 en 30 november en 7, 14 en 21 december in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Aanvang 18.45 uur, op 30 november ook om 21.15 uur.

WArd/waRD meets/redefines The Barbican, Londen 23 oktober – 3 november
Geïnspireerd, gevoed en geraakt door de creatieve energie die er hing, kwam Ann Van den Broek terug van haar allereerste residentie in The Barbican. Dat was in juli 2015 in het kader van het Station to Station festival.

Van 23 oktober tot en met 4 november gaat Van den Broek terug naar Londen voor nieuwe residentieperiode, de eerste van een reeks van drie. Twee weken waarin ze repeteert, praat met wetenschappers, werkt met kunstenaars, muzikanten, technici en haar performers. Thema: geheugen en geheugenverlies. En: wat gebeurt er als je perfomances uit het theater haalt en in publieke ruimtes vertoont? Het onderzoeksproces is deels te volgen voor het publiek dat uitgenodigd wordt mee te kijken, vragen te stellen en gedachtes te delen.

Volg de livestream via Facebook
Op alle werkdagen is er ’s middags rechtstreeks contact met The Barbican via een livestream op Facebook. In die tijd zijn gesprekken en lezingen gepland en zijn repetities, korte, aangepaste performances en onderzoeksmomenten te volgen. Het livestream programma is elke werkdag ergens tussen 16.00 en 19.00 uur (plaatselijke tijd). Hou voor exacte tijden onze Facebookpagina in de gaten.

Accusations genomineerd voor Zwaan
Accusations is genomineerd voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie. De belangrijkste dansprijs van Nederland wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Uit het juryrapport: “Accusations is een heerlijk taaie en compromisloze voorstelling, uitgevoerd door een tableau van ijzersterke en charismatische performers. Met weinig middelen weten de dansers letterlijk en figuurlijk de spotlight te pakken. De setting met beeld, licht en geluid vormen een secuur gecomponeerd geheel. Het is een ruwe diamant op het snijvlak van verschillende disciplines. Eentje die frustreert, raakt en prikkelt.”

Ann Van den Broek werd eerder genomineerd voor E19 (richting San José) (2007), I SOLO MENT (2009) en Domestica (met Krisztina de Châtel, 2013). De voorstellingen Co(te)lette (2008) en The Black Piece (2015) wonnen ook daadwerkelijk een Zwaan.

De andere door de VSCD genomineerde voorstellingen zijn IGNITE van ISH Dance Collective en Midnight Raga van het Nederlands Dans Theater. Op 6 oktober werd tijdens de Nederlandse Dansdagen de Zwaan uitgereikt aan choreograaf Marco Goecke voor zijn voorstelling Midnight Raga.

Ann Van den Broek bij Podium Dans
Podium Dans is een wekelijks dansprogramma op NPO Cultura. In iedere uitzending staat een choreograaf centraal. De meest recente voorstelling is het aanknopingspunt voor verdieping en reflectie op de dans in al zijn verschijningsvormen. In de uitzending van 17 april 2017 stond Ann Van den Broek centraal met de voorstelling Accusations. In de uitzending zijn ook beelden van te zien The Black PieceWe Solo Men, I SOLO MENT en The Co(te)lette Film.Radio interview terugluisteren
Maandagnacht was Ann Van den Broek te gast in het VPRO programma Nooit meer slapen. Pieter van der Wielen sprak een uur lang met Ann haar jeugd, haar voorstellingen en haar werkwijze. De uitzending is terug te luisteren via de website van Nooit meer slapen.

Boek Protect/perform
Protect/perform is een terugblik op een periode van vijftien jaar waarin Ann Van den Broek zich ontwikkelde van danseres tot gerenommeerd choreografe van prijswinnende dansvoorstellingen. Aan de hand van gesprekken met schrijfster Marcelle Schots, reflecties en veel nog niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal, wordt de context belicht waarin het werk van Van den Broek kon ontstaan.
Titel Protect/perform
Ondertitel On the work of | Over het werk van Ann Van den Broek - WArd/waRD
Formaat 17 x 24 cm
Aantal pagina’s 160
Bindwijze softcover, genaaid gebrocheerd
Taal Engels/Nederlands
Prijs € 27,50 (excl. verzendkosten)

Het boek is te koop na afloop van de voorstellingen of kan besteld worden door een mail te sturen naar boek@wardward.be.

The Lady in Black te zien op ‘uitzending gemist’
Op 2 april was The Lady in Black, een documentaire over Ann Van den Broek gemaakt door regisseur Lisa Boerstra, te zien op televisie. Lisa Boerstra volgde Ann ruim anderhalf jaar. Centraal staat het maakproces van de voorstelling The Black Piece, maar Boerstra reisde ook mee met de (inter)nationale tournees van Co(te)lette, I SOLO MENT, We Solo Men, The Red Piece en Q61 Cemetery. De documentaire laat zien dat de intense en fysiek veeleisende voorstellingen onder meer voortkomen uit een bewogen jeugd. Na het zien van The Lady Black is duidelijk hoe Ann als persoon en kunstenaar verweven is met haar choreografieën. “Je kruipt bijna schokkend dicht op de huid van de choreografe en haar dansers. Maar de documentaire maakt ook als geen ander duidelijk wat een meesterlijk theatermaker Ann is.” (De Telegraaf)

De documentaire is terug te zien via de website van uitzending gemist.

Zwaan meest indrukwekkende dansproductie en Dioraphte Dansprijs voor The Black Piece
Ann Van den Broek heeft, voor de productie The Black Piece, de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie van het seizoen 2014/2015 gewonnen. Ze kreeg deze prestigieuze dansprijs uitgereikt tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De jury over de voorstelling: “Als in een camera obscura maakt Ann Van den Broek met prikjes licht in een onpeilbaar zwart flarden zichtbaar van vijf gekwelde levens. De keten van associaties en emoties die dat oproept, geeft The Black Piece een fabelachtige diepte. Je wil alles volgen, ook dat wat je niet kunt zien.”
De Zwanen worden jaarlijks uitgereikt door de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd.

Ook de Dioraphte Dansprijs is toegekend aan Ann Van den Broek voor The Black Piece. Deze prijs is bedoeld voor een in Nederland werkzame choreograaf met sterke internationale potentie. Een jury van internationale programmeurs kent deze prijs toe aan een choreograaf wiens werk in de programmering van de Nederlandse Dansdagen is opgevallen.

WArd/waRD op Facebook
Kijk voor het meeste actuele nieuws en updates ook eens op onze Facebookpagina.