Protect/perform
 
 
Doe mee aan onze 2-daagse workshop op 13 en 14 mei in Antwerpen
Wederom organiseert WArd/waRD een workshop rond het werk en de bewegingstaal van Ann Van den Broek. Een taal die te omschrijven is als uniek, rauw, dynamisch, radicaal en compromisloos. Een dansvorm die voornamelijk emoties en intenties vertaalt naar beweging. Bewegingstaal die de grens tussen performance en dans sterk overschrijdt.

Deze intensieve workshop is de ideale gelegenheid om kennis te maken of zich verder te verdiepen in de specifieke dansstijl, methodiek en alle andere facetten van Ann haar werk. Tijdens deze tweedaagse workshop wordt er gekanaliseerd, repetitief gehandeld en wordt er omgegaan met bestaand materiaal, woord, sound en ritme. Kijk op de workshop pagina voor meer informatie en aanmelden.

Ann Van den Broek bij Podium Dans
Podium Dans is een wekelijks dansprogramma op NPO Cultura. In iedere uitzending staat een choreograaf centraal. De meest recente voorstelling is het aanknopingspunt voor verdieping en reflectie op de dans in al zijn verschijningsvormen. In de uitzending van 17 april 2017 stond Ann Van den Broek centraal met de voorstelling Accusations. In de uitzending zijn ook beelden van te zien The Black PieceWe Solo Men, I SOLO MENT en The Co(te)lette Film.Radio interview terugluisteren
Maandagnacht was Ann Van den Broek te gast in het VPRO programma Nooit meer slapen. Pieter van der Wielen sprak een uur lang met Ann haar jeugd, haar voorstellingen en haar werkwijze. De uitzending is terug te luisteren via de website van Nooit meer slapen.

Doe mee aan onze drie-daagse workshop in Rotterdam
Wil je je onderdompelen in de unieke en rauwe bewegingstaal van choreografe Ann Van den Broek? Ben je nieuwsgierig naar de manier waarop ze emoties en intenties vertaalt naar beweging? Wil je je verdiepen in haar methodiek? Sta je open voor een vorm die zich bevindt op de grens tussen performance en dans, theater en beweging? Schrijf je dan in voor onze WArd/waRD workshop van 14 t/m 16 maart 2017 in de Rotterdamse Schouwburg. Je maakt kennis met bestaand materiaal en leert dans combineren met tekst, sound en ritme. Verwacht intensieve en inspirerende workshopdagen!

Prijs is €120,- voor 3 dagen inclusief een vrijkaartje voor Accusations op 29 of 30 maart in de Rotterdamse Schouwburg! Aanmelden kan via workshop@wardward.be.

Boek Protect/perform
Protect/perform is een terugblik op een periode van vijftien jaar waarin Ann Van den Broek zich ontwikkelde van danseres tot gerenommeerd choreografe van prijswinnende dansvoorstellingen. Aan de hand van gesprekken met schrijfster Marcelle Schots, reflecties en veel nog niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal, wordt de context belicht waarin het werk van Van den Broek kon ontstaan.
Titel Protect/perform
Ondertitel On the work of | Over het werk van Ann Van den Broek - WArd/waRD
Formaat 17 x 24 cm
Aantal pagina’s 160
Bindwijze softcover, genaaid gebrocheerd
Taal Engels/Nederlands
Prijs € 27,50 (excl. verzendkosten)

Het boek is te koop na afloop van de voorstellingen of kan besteld worden door een mail te sturen naar boek@wardward.be.

Zwaan meest indrukwekkende dansproductie en Dioraphte Dansprijs voor The Black Piece
Ann Van den Broek heeft, voor de productie The Black Piece, de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie van het seizoen 2014/2015 gewonnen. Ze kreeg deze prestigieuze dansprijs uitgereikt tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De jury over de voorstelling: “Als in een camera obscura maakt Ann Van den Broek met prikjes licht in een onpeilbaar zwart flarden zichtbaar van vijf gekwelde levens. De keten van associaties en emoties die dat oproept, geeft The Black Piece een fabelachtige diepte. Je wil alles volgen, ook dat wat je niet kunt zien.”
De Zwanen worden jaarlijks uitgereikt door de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd.

Ook de Dioraphte Dansprijs is toegekend aan Ann Van den Broek voor The Black Piece. Deze prijs is bedoeld voor een in Nederland werkzame choreograaf met sterke internationale potentie. Een jury van internationale programmeurs kent deze prijs toe aan een choreograaf wiens werk in de programmering van de Nederlandse Dansdagen is opgevallen.

WArd/waRD 15 jaar
Vijftien jaar geleden maakte Ann Van den Broek haar eerste choreografie. Ze ontwikkelde haar eigen bewegingstaal en kende met haar gedurfde, vernieuwende en confronterende voorstellingen succes in binnen- en buitenland. Van den Broek legde met haar gezelschap een intensieve weg af. Na 15 jaar staat ze er nog steeds en neemt ze meer dan ooit een unieke plek in binnen het huidige danslandschap. Dat wordt gevierd met een speciaal programma dat op 4 november in première zal gaan in de Rotterdamse Schouwburg en in België op 26 november in ccBerchem in Antwerpen.

WArd/waRD palmt elke uithoek van de theaters in, soms meerdere dagen, en tovert ze om tot inspirerende festivals op de grens tussen performance en levende exhibitie. WArd/waRD belicht de weg die werd afgelegd, maar het gezelschap blikt ook vooruit op de toekomst. Ann Van den Broek brengt als curator haar werk op diverse manieren in beeld via haar voorstellingen, een fototentoonstelling, een concert, installaties, pop-ups, filmvertoningen (The Co(te)lette Film en The Lady in Black) en workshops.

Haar nieuwe creatie Pushing The Wheel gaat in première en succesvolle voorstelling zoals Co(te)lette, Ohm, The Black Piece, I SOLO MENT en Phrasing the Pain zijn opnieuw te zien. Onder de titel Ann & Guests nodigt ze andere makers en performers uit en toont ze solo’s die voor of door haar zijn gecreëerd. Een afwisselend programma dat zowel de leegte als de euforie van 15 jaar onophoudelijk zoeken en creëren een plek geeft

The Black Piece en Andreas Kuck genomineerd voor Zwaan
The Black Piece is genomineerd voor de Zwaan voor de 'meest indrukwekkende dansproductie' van het seizoen 2014/2015. De Zwaan wordt jaarlijks uitgereikt door de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties). De jury over de productie: “Als in een camera obscura maakt Ann Van den Broek met prikjes licht in een onpeilbaar zwart flarden zichtbaar van vijf gekwelde levens. De keten van associaties en emoties die dat oproept, geeft The Black Piece een fabelachtige diepte. Je wil alles volgen, ook dat wat je niet kunt zien.”
Het is voor de vijfde keer dat WArd/waRD en Ann Van den Broek genomineerd zijn voor de meest prestigieuze dansprijs van Nederland. In 2008 won Van den Broek al eens de Zwaan voor de voorstelling Co(te)lette.

Andreas Kuck is genomineerd voor de Zwaan voor de 'meest indrukwekkende dansprestatie' van het afgelopen seizoen voor zijn aandeel in The Black Piece. De jury over zijn nominatie: “Elke porie van Andreas Kucks lijf wasemt de duistere taal van Ann Van den Broek. Maar altijd fonkelt zijn persoonlijkheid daar doorheen. In The Black Piece straalt een nieuwe, kwetsbare kant van deze betoverende performer. Een krachtige, mysterieuze persoonlijkheid, die het publiek verleidt en afstoot tegelijk.”

De Zwanen worden uitgereikt tijdens de Nederlandse Dansdagen begin oktober in Maastricht. The Black Piece opent, in een dubbelprogramma met INSIDE OUT van Conny Janssen Danst (ook genomineerd voor een Zwaan), het festival.

YoYoGi met o.a. pop-ups Co(te)lette
Ann Van den Broek werkt deze zomer mee aan het project YoYoGi van Koen De Preter. YoYoGi is een gratis event tijdens de Zomer van Antwerpen en vindt elke zondag van 5 juli t/m 23 augustus plaats in park Rivierenhof. Elke zondag is het park van 14.00 tot 19.00 uur dé ontmoetingsplek voor dansers, muzikanten, karatekas en cosplayers. WArd/waRD brengt in samenwerking met Dansstudio Arabesque girl power met pop-up’s van Co(te)lette. Maar er zijn ook pop-up choreografieën van Koen Augustijnen en Sarah Hadadia (Let’s Go Urban), workshops van Koen De Preter en Eastman (het gezelschap van Sidi Larbi Cherkaoui), mini-concertjes van jonge bands uit de Antwerpse muziekscene, zangsessies van het fameuze Dr. Song meets Allez, Chantez! Een artistieke drukte van jewelste, jawel!

Residency en The Black Piece tijdens Station to Station in London
WArd/waRD was recentelijk te gast bij Station to Station in de Barbican Centre in Londen. Ann heeft er van 27 juni t/m 3 juli gewerkt aan haar nieuwe voorstelling samen met een team van dansers, met Gregory Frateur en Nicolas Rombouts van Dez Mona en met Bernie van Velzen. Daarnaast stond op 2 juli The Black Piece in de uitverkochte Art Gallery.

Alle dansvoorstellingen Q61 Cemetery in Alkmaar zijn geannuleerd!
Tot onze grote spijt zijn alle voorstellingen van Q61 Cemetery in Alkmaar geannuleerd. Dit is op advies van de politie besloten, na serieuze bedreigingen aan het adres van de medewerkers van WArd/waRD, de medewerkers van de begraafplaats en Karavaan. Karavaan en WArd/waRD betreuren dat zij niet de mogelijkheid hebben gehad om de voorstelling te laten zien en hierover in gesprek te gaan.

Vrijdag 22 mei spande een inwoner van Alkmaar een kort geding aan, omdat hij vertoning van de voorstelling wilde voorkomen. Hij zocht actief de media, waarna spookverhalen verschenen over het dansen op graven. Vanzelfsprekend is hier geen sprake van. Er wordt zelfs helemaal niet gedanst op een graf. De rechter besliste dat de voorstelling wel door mocht gaan. De spanningen rond de begraafplaats liepen daarna echter op tot een onbeheersbare situatie.

Het gezelschap en Karavaan vinden het heel erg om te moeten wijken voor geweld en bedreiging. Kunst kan maatschappelijke onderwerpen juist op een menselijke maat tastbaar maken. Q61 Cemetery is een voorstelling op locatie die met veel respect en integriteit de rol van de dood in ons leven belicht. Met de voorstelling wil Ann van den Broek een universeel verlangen om de dood een plek in ons bestaan te geven uitdrukken en is ontstaan vanuit een zeer persoonlijk verdriet, het verlies van haar broer.

Na het bekendmaken van de annulering op 22 mei aan het al aanwezige publiek heeft er een nagesprek plaatsgevonden met Ann van den Broek en enkele van haar dansers, Dennis Meyer (artistiek leider Karavaan) en Ilse van Dijk (festivalleider Karavaan). Verbijstering en teleurstelling voerden de boventoon. Veel mensen bleken een persoonlijke reden te hebben om Q61 Cemetery te gaan zien. Op de voorstelling is door bezoekers van de try-out die op donderdagavond wel doorgang kon vinden, zeer positief gereageerd. Ook in Antwerpen waar Q61 Cemetery vorig jaar op drie verschillende begraafplaatsen heeft gespeeld waren de reacties positief.

Nederlandse première Q61 Cemetery
Van 13 t/m 31 mei vindt in Noord-Holland het Theaterfestival Karavaan plaats. Tijdens dit festival met buitengewoon theater op locatie zal op 22 mei Q61 Cemetery de Nederlandse première plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats in Alkmaar. Ann Van den Broek creëerde in 2011 de zeer persoonlijke dansvoorstelling Q61. Al tijdens het maakproces van Q61 voelde ze het verlangen om de voorstelling aan te passen voor vertoning op begraafplaatsen. Vorig jaar augustus ging de voorstelling in Antwerpen in première en was toen te zien op verschillende begraafplaatsen.

Lichtontwerpprijs voor Phrasing the Pain
Ann Van den Broek maakte afgelopen jaar het stuk Phrasing the Pain voor het Praagse dansgezelschap 420PEOPLE. Samen met Adam Uzelac ontwierp ze ook het lichtontwerp. Voor dit ontwierp ontvingen ze afgelopen april de Licht Ontwerp Prijs tijdens het Tsjechische Dans Platform 2015. De internationale jury noemde het lichtontwerp van Phrasing the Pain “helder, dringend en in perfecte synergie met het idee achter het hele stuk”.

The Lady in Black te zien op ‘uitzending gemist’
Op 2 april was The Lady in Black, een documentaire over Ann Van den Broek gemaakt door regisseur Lisa Boerstra, te zien op televisie. Lisa Boerstra volgde Ann ruim anderhalf jaar. Centraal staat het maakproces van de voorstelling The Black Piece, maar Boerstra reisde ook mee met de (inter)nationale tournees van Co(te)lette, I SOLO MENT, We Solo Men, The Red Piece en Q61 Cemetery. De documentaire laat zien dat de intense en fysiek veeleisende voorstellingen onder meer voortkomen uit een bewogen jeugd. Na het zien van The Lady Black is duidelijk hoe Ann als persoon en kunstenaar verweven is met haar choreografieën. “Je kruipt bijna schokkend dicht op de huid van de choreografe en haar dansers. Maar de documentaire maakt ook als geen ander duidelijk wat een meesterlijk theatermaker Ann is.” (De Telegraaf)

De documentaire is terug te zien via de website van uitzending gemist.

The Red Piece in Taiwan
The Red Piece was van 25 februari t/m 1 maart te zien in Taiwan tijdens het Taiwan International Festival of Arts dat plaatsvond in de National Theatre and Concert Hall in Taipei. Alle voorstellingen van The Red Piece waren uitverkocht! Naast The Red Piece van WArd/waRD waren er tijdens het festival tevens voorstellingen te zien van o.a. Pina Bausch en Anne Teresa de Keersmaeker.

The Black Piece zesmaal 4 sterren!
The Black Piece is 19 september j.l. in het Korzo theater in Den Haag in première gegaan. De persreacties op de voorstelling waren overweldigend. Er verschenen maar liefst zes recensies met 4 sterren en het NRC Handelsblad kopte: “Surrealistisch The Black Piece is al hoogtepunt in dit dansseizoen.” Lees de complete recensies en interviews met Ann. The Black Piece tourt t/m april 2015 door Nederland en België. Kijk hier voor de speellijst.

WArd/waRD zoekt een mannelijke danser
Ann Van den Broek is op zoek naar een mannelijke danser die vanaf februari t/m december 2015 één van haar vaste dansers kan vervangen in verschillende bestaande choreografieën, maar die ook geïnteresseerd is om mee te werken aan nieuwe projecten. Auditie op 1, 2 en 3 december in Rotterdam. Aanmelden voor 21 november 2014.

WArd/waRD internationaal: Taiwan, Tsjechie en Polen
The Red Piece zal van 26 februari t/m 1 maart 2015 te zien zijn in Taiwan. Er zullen vier voorstellingen gegeven worden tijdens het Taiwan International Festival of Arts in Taipei. In december reist Ann naar Praag om daar een nieuw stuk te maken getiteld The Travelling Pain Phrase (werktitel) voor het Tjechische gezelschap 420PEOPLE en op 21 december is WArd/waRD in Krakow in Polen met I SOLO MENT, gedanst door Cecilia Moisio en Dario Tortorelli.

Première The Black Piece
Op 19 september gaat in het Korzo theater in Den Haag The Black Piece van Ann Van den Broek in première. Na een maakproces afwisselend in ccBerchem in Antwerpen en in Korzo in Den Haag inclusief, een uitgebreide previewreeks, is het nu tijd voor de Nederlandse première van The Black Piece. Op het weblog van Den Haag Danst gaat Ann uitgebreid in op het wel heel bijzondere maakproces van The Black Piece, want grotendeels in het donker, de samenwerking met cinematograaf Bernie van Velzen en haar speciale band met Korzo. Ook Bernie van Velzen tilt een tipje van de zwarte sluier op. Lees de interviews met Ann van den Broek over The Black Piece in de Telegraaf en de Volkskrant.

Locatieproject Q61 Cemetery op verschillende begraafplaatsen in Antwerpen
Ann Van den Broek creëerde in 2011 de zeer persoonlijke dansvoorstelling Q61. Al tijdens het maakproces voelde ze het verlangen om de voorstelling aan te passen voor vertoning op begraafplaatsen. In augustus gaat haar wens in vervulling: Q61 Cemetery zal tussen 19 en 28 augustus meerdere keren te zien zijn op begraafplaatsen in Wilrijk, Zandvliet en Ekeren in Antwerpen. De premiére is op 19 augustus op begraafplaats Steytelinck in Wilrijk.

In Q61 Cemetery zal Ann Van den Broek een schemerzone schetsen, een gebied tussen hemel en aarde. Alsof er een deur wordt geopend en de herinneringen naar buiten stromen. Taboes en emoties krijgen in een liefdevolle omhelzing bestaansrecht. Met de begraafplaats als achtergrond leidt Q61 Cemetery langzaam tot een lange zachte schreeuw in een oneindig desolate, maar hoopvolle voorstelling.

Kijk in de speellijst voor de actuele speeldata.

WArd/waRD internationaal
WArd/waRD speelt niet alleen in Nederland en België, maar is ook veelvuldig in het buitenland te vinden. Zo is WArd/waRD van 28 t/m 30 augustus aanwezig op de Tanzmesse in Dusseldorf (D), worden The Red Piece en We Solo Men respectievelijk op 12 en 13 september opgevoerd tijdens het festival TANZtheater International in Hannover (D) en staat I SOLO MENT in december op 21 december in Cricoteka Krakow (PL) geprogrammeerd.

WArd/waRD op Facebook
Kijk voor het meeste actuele nieuws en updates ook eens op onze Facebookpagina.

Belgische première The Black Piece
Op zaterdag 14 juni aanstaande gaat in ccBerchem in Antwerpen The Black Piece van Ann van den Broek in première. Na een aantal previews in de studio’s van Korzo in Den Haag en tijdens Made in Berchem in ccBerchem, koerst Ann nu aan op de Belgische première van The Black Piece.

In The Black Piece neemt Ann Van den Broek het publiek mee op een choreografische zoektocht naar het andere zwart. Naar het zwart dat onophoudelijk aantrekt, aandacht opeist, intrigeert en beklijft. Een groep mensen en een cameraman nemen de toeschouwer mee het donker in. De camera onthult en ontsluiert wat anders ongezien blijft en ongehoord.Beelden, licht, beweging, geluiden, de soundscape van Arne Van Dongen, de stem van zanger Gregory Frateur (Dez Mona), alles maakt dat The Black Piece de zintuigen op scherp zet en verwachtingen onderuit haalt.
Kaarten voor The Black Piece op 14 juni in ccBerchem zijn te bestellen via de website van het theater.

Publiek gezocht voor previews The Black Piece
De repetities voor de nieuwste voorstelling van Ann Van den Broek - The Black Piece - zijn gestart. Een productie waarin de zintuigen op scherp worden gezet en verwachtingen onderuit gehaald kunnen worden. Een groep dansers en een cameraman nemen het publiek het donker in.

In de aanloop naar de Belgische première op 14 juni in ccBerchem in Antwerpen en de Nederlandse première op 19 september in Den Haag worden er tijdens het maakproces al vier previews gegeven in Korzo. Het gaat om informele avonden in de repetitiestudio waar work-in-progress getoond zal worden. Feedback wordt zeer op prijs gesteld, evenals het bijwonen van alle previews of in ieder geval meerdere avonden. Elke preview heeft een ander thema, dat in de week voorafgaand aan de preview bekend gemaakt zal worden.

Ben je benieuwd hoe The Black Piece tot stand komt, kun je meerdere keren komen en wil je door het geven van feedback bijdragen aan het maakproces dan ben je van harte welkom op donderdag 20 maart, vrijdag 28 maart, woensdag 30 april en woensdag 7 mei, telekens van 19.00 tot 20.00 uur in Korzo, Den Haag. Reserveren is noodzakelijk via info@korzo.nl of bel +31 (0)70 363 75 40 van ma t/m za van 12.00 tot 18.00 uur. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus reserveer op tijd!

Davide Cocchiara winnaar voor Dans Publieksprijs 2013
Davide Cocchiara is de winnaar van de Dans Publieksprijs 2013. Cocchiara krijgt de prijs voor zijn rol in The Red Piece van WArd/waRD.
De Dans Publieksprijs is georganiseerd door de website Danspubliek.nl in samenwerking met Cultuurpers en is mogelijk dankzij opleidingsinstituut de Baak en NTR Podium. Via een open inschrijving konden toeschouwers dansers en voorstellingen nomineren, waarna in een vervolgronde gestemd werd voor de uiteindelijke winnaars.

The Red Piece in top-5 Trouw
The Red Piece staat in de top-5 van beste voorstellingen van 2013 van de dansrecensent van de Trouw! Sander Hiskemuller schrijft: ‘In de moderne dans overtrof Ann Van den Broek zichzelf met The Red Piece: obstinate onrust, dwangmatig roffelende hakken en schrijnende bewegingspatronen als verbeelding van de condition humaine.’

Affiche The Red Piece genomineerd voor Theaterafficheprijs 2013
De Zagerij ontwerpbureau is genomineerd voor de Theaterafficheprijs 2013 met hun ontwerp voor het affiche van The Red Piece! Uit 200 inzendingen waren tien affiches genomineerd voor de Theaterafficheprijs 2013. De jury over het affiche: ‘Dit affiche is een lekker ding. De kleur is geweldig en de speelse typografie maakt het helemaal af. De gekke uitsnede van de rand werkt hier uitstekend.’
Helaas was het niet voldoende voor het winnen van de prijs. Die eer ging naar het affiche dat Martin Pyper en Erwin Olaf maakten voor de voorstelling Corps van Het Nationale Ballet.

CD The Red Piece te koop
De muziek van The Red Piece, speciaal gecomponeerd door de Belgische band Dez Mona, is op CD verschenen. In de uitzonderlijke stem van Gregory Frateur hoort men pure passie, in verschillende kleuren. Trouw schreef over de muziek: “Het zijn de songs van Gregory Frateur die The Red Piece een ziel verschaffen. Liefde is heilig vuur, valt uit zijn woorden te begrijpen, maar ook een emotie die onvoorspelbaar is en daarom te vrezen valt.”

De CD is te koop na afloop van de voorstelling en tijdens concerten van Dez Mona. De CD is ook online te koop.

Steun WArd/waRD door het kopen van uniek haakwerk
Na afloop van de voorstellingen kan er haakwerk gekocht worden, gemaakt door de dansers en Ann Van den Broek tijdens het maakproces van The Red Piece. Support WArd/waRD en koop voor €5,- of meer een unieke armband of ketting voorzien van een label met de naam van de maker.

Tim Persent danst solo van Ann Van den Broek
Tijdens FALL4DANCE, een divers weekend vol dans in Amsterdam, danst Tim Persent een solo die Ann Van den Broek in 2012 voor hem maakte: Solo for Tim 12:00. Tim Persent over Ann van den Broek: “Ann toont de kwaliteiten van een danser: een mix van kracht en breekbaarheid. Haar werk weet me diep te raken. Daarom heb ik haar gevraagd een choreografie maken. Ann wist het meteen, ze wilde het nummer The Weight of the World van de Editors gebruiken, omdat dit melancholische nummer correspondeert met haar gevoel over mij. Volgens Ann gaat de tekst over iemand die veel voor de wereld doet. Daar veel voor terug krijgt, maar tegelijkertijd ook veel voor moet opgeven.”
Solo for Tim 12:00 is te zien in Frascati, Amsterdam op zondag 22 september om 19.30 uur. Solo for Tim 12:00 is een productie van Holland Dance Festival in coproductie met Leine & Roebana en WArd/waRD. Op dezelfde avond is ook werk van o.a. Nicole Beutler en Ted Brandsen te zien. Kaarten kunnen gekocht worden via Frascati.

Absolutely Ann in Den Haag en Ann's Factory in Utrecht
Het seizoen van WArd/waRD begint direct goed met twee speciale programma’s rondom het werk van Ann Van den Broek in het Korzo theater in Den Haag van 13 t/m 18 september en in Theater Kikker in Utrecht van 19 t/m 21 september!

Korzo opent het seizoen met Absolutely Ann. Korzo heeft een sterke binding met Ann Van den Broek en steunt haar al vanaf het begin. Samen met Ann is een mooi programma samengesteld: de door pers en publiek bejubelde voorstelling The Red Piece, een reprise van haar voorstelling Ohm, een optreden van haar favoriete band Dez Mona - die ook de muziek voor The Red Piece componeerde -, een kijkje in De Keuken van Ann en een workshop.

Absolutely Ann
Korzo theater, Den Haag
13 en 14 sep, 20.30 uur -The Red Piece
15 sep, 14.00 uur - Workshop Ann Van den Broek
17 sep, 20.30 uur - Ohm
18 sep, 18.00 uur - De Keuken van Ann, theatraal diner
18 sep, 20.30 uur - concert Dez Mona

Ga voor meer informatie en het reserveren van kaarten naar de website van Korzo.

Theater Kikker is al jarenlang fan van Ann Van den Broek en daarom pakken ze dit seizoen extra groot uit met Ann’s Factory. In drie dagen toont Theater Kikker een deel van haar prachtige oeuvre. Drie dansparels: Co(te)lette, Ohm en The Red Piece, aangevuld met films, nagesprekken en een workshop.

Ann's Factory
Theater Kikker, Utrecht

19 sep, 20.30 uur - Co(te)lette
20 sep, 20.00 uur - Ohm, en na afloop: Wie is Ann Godverdoeme?
21 sep,12.00 uur - Workshop Ann Van den Broek
21 sep, 19.30 uur - The Co(te)lette Film
21 sep, 21.00 uur - The Red Piece

Ga voor het hele programma en het reserveren van kaarten naar de website van Theater Kikker.

Domestica genomineerd voor Zwaan
De nominaties voor de Zwanen 2013 zijn door de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) bekend gemaakt. WArd/waRD en Dansgroep Amsterdam behoren met de coproductie Domestica tot de genomineerde voor de ‘meest indrukwekkende dansproductie’.
Domestica is een choreografie van Ann Van den Broek en Krisztina de Châtel en volgens de jury ‘het bijzondere resultaat van een samensmelting van twee generaties choreografen met ieder een uitgesproken handschrift.’

Het is alweer voor het vierde keer dat WArd/WArd - Ann Van den Broek genomineerd is voor de Zwaan meest indrukwekkende dansproductie. Eerder werden E19 (richting San José), Co(te)lette en I SOLO MENT genomineerd. Met Co(te)lette won ze in 2008 de Zwaan. De Zwanen worden uitgereikt op 6 oktober tijdens de Nederlandse Dansdagen.

The Red Piece geselecteerd voor Nederlandse Dansdagen
The Red Piece is, als één van de meest spraakmakende voorstellingen van het afgelopen seizoen, gelecteerd voor De Nederlandse Dansdagen. De Dansdagen zijn op 4, 5 en 6 oktober in Maastricht. The Red Piece is op zondag 6 oktober om 15.00 uur te zien in de Bordenhal in Maastricht.

(Avant) Première The Red Piece
The Red Piece is een dynamische en vurige choreografie voor zes dansers. Het vertrekpunt is de passie die in elke emotie huist, die smeult en in vlammen ontsteekt. Ann Van den Broek werkt voor The Red Piece samen met de Belgische band Dez Mona. De avant-première is zaterdag 4 mei in ccBerchem in Antwerpen. Na een try-out op 7 mei in het Chassé Theater in Breda volgt op maandag 13 mei de première in Amsterdam. Een tournee staat gepland voor het seizoen 2013/2014.

Weblog van The Red Piece
Het creatieproces van de nieuwe voorstelling The Red Piece wordt gevolgd door schrijfster Irma Driessen. Zij houdt in opdracht van WArd/waRD een weblog bij.
Het weblog toont in tekst, foto’s en filmpjes het creatieve proces. Irma Driessen is opgeleid als Industrieel Ontwerper aan de TU Delft. Ze schrijft onder andere voor Tubelight en Domein voor Kunstkritiek. In 2008 won zij een Dutch Bloggie voor haar beeldlog. Op haar tekstlog schrijft zij iedere dag een bericht.

Nederlandse première KAMEPA tijdens het CaDance Festival in Den Haag
Zaterdag 26 januari 2013 beleeft KAMEPA, de gastchoreografie die Ann Van den Broek maakte voor TsEKh in Moskou, zijn Nederlandse première tijdens het CaDance Festival in Den Haag. De voorstelling is te zien in Theater aan het Spui op zaterdag januari (21.00 uur) en zondag 27 januari (20.00 uur).
KAMEPA spreek je in het Russisch uit als camera en het betekent cel. Ann Van den Broek werd door danscentrum TsEKh in Moskou uitgenodigd een voorstelling te maken. Ze bracht haar krachtige en minimalistische bewegingsstijl naar Rusland en maakte er met zeven dansers een nieuw werk. Een Russische gitarist, gecoacht door componist Arne Van Dongen, ondersteunt het geheel met live muziek. De zeven zijn opgesloten, beklemming ligt op de loer. Tegelijkertijd voelen ze zich bekeken, alsof een camera hen voortdurend volgt. Het broeit. De abstracte bewegingen voelen alledaags aan en andersom, maar de ingehouden emoties sijpelen aan alle kanten naar buiten. Gedurfd, kwetsbaar en aangrijpend. Meer informatie en tickets via CaDance.

Succesvolle première Das Blaue in Oldenburg
Zondag 16 december is de nieuwe choreografie van Ann Van den Broek Das Blaue in première gegaan in Oldenburg (D). Das Blaue is een creatie die Ann als gastchoreografe maakte voor het dansensemble van het Oldenburgisches Staatstheater in Oldenburg.
Esthetisch gezien is Das Blaue geïnspireerd door een ijshotel en situeert zich in de hotellobby. Het is een ontmoetingsplaats voor mensen die voornamelijk onpersoonlijk is, die een ongemakkelijk gevoel kan geven en waarvan men ook niet weet waar deze ontmoetingen beginnen of eindigen. De dansers circuleren individueel in hun eigen tijdspatroon in deze koude ruimte, met hun eigen herinneringen aan beleefde situaties die naar boven komen en terug wegebben. Men ziet 11 individuen langs elkaar heen gaan, alleen, eenzaam met een hunkering naar contact en uiteindelijk … warmte. De muziekcompositie werd uitgewerkt door Arne Van Dongen en is opgebouwd rondom de song The Slow Drug van PJ Harvey. In deze voorstelling wordt er gewerkt met live sounds die geïntegreerd worden in de muziekcompositie.
De reacties van het publiek waren overweldigend. In december 2012 en januari 2013 is Das Blaue nog te zien in Oldenburg en vanaf februari 2013 in Bremen (D).

Auditie
WArd/waRD zoekt hedendaagse dansers (m/v), professionelen en stagiaires, voor de nieuwe dansproductie The Red Piece van Ann Van den Broek. Audities vinden plaats op zaterdag 27 oktober 2012, te Korzo, Prinsestraat 42, Den Haag (met mogelijke recall zondag 28 oktober 2012) en op zaterdag 10 november 2012, te ccBerchem, Driekoningenstraat 126, Antwerpen (met mogelijke recall zondag 11 november 2012). De audities zullen doorgaan tussen 11.00 en 19.00 en zullen bestaan uit repertoire en improvisatie opdrachten. Er zal een voorselectie gemaakt worden op basis van de sollicitaties. Deelname enkel op uitnodiging.

WArd/waRD in seizoen 2012/2013
WArd/waRD is in het seizoen 2012/2013 met verschillende producties en een film te zien op de (inter)nationale podia:
29 Augustus is We Solo Men te zien op de Internationale Tanzmesse in Düsseldorf (Duitsland).
De nieuwe productie Domestica, een choreografie van Ann Van den Broek en Krisztina de Châtel, tourt van september tot en met december 2012 door Nederland en België. De Châtel en Van den Broek hebben een sterke professionele en persoonlijke band. Gedreven door hun gedeelde herinneringen en creativiteit gaan De Châtel en Van den Broek nu de dialoog aan in Domestica. Zij creëren, vanuit hun verschillen én overeenkomsten, een nieuwe wereld, reagerend op elkaars bewegingstaal.
Afgelopen jaar won The Co(te)telette Film een prijs tijdens het Cyprus International Film Festival. Dit jaar keren we terug om de voorstelling er te spelen.
Ann van den Broek is uitgenodigd om een gastchoreografie te maken voor het Oldenburgisches Staatstheater in Oldenburg (Duitsland). De première is op 14 december 2012.
Reprises van Co(te)lette, I SOLO MENT, We Solo Men and IN-side-OUT jamsessie.
In 2013 maakt Ann Van den Broek een nieuwe voorstelling: The Red Piece. Het wordt een dynamische en gepassioneerde choreografie voor 6 dansers. Uitgangspunt is de passie die in elke emotie aanwezig is, de passie die smeult als vuur voordat ze explodeert. De première is op 13 mei 2013 in de Stadsschouwburg van Amsterdam.

Ann Van den Broek in Zagreb en Gdansk
In juli is Ann workshopleider bij Choreoroam in Zagreb. ChoreoRoam Europa is een EU-platform van professionele werknemers, dansers, choreografen en andere kunstenaars zoals schrijvers, dat streeft naar een constructieve dialoog binnen de beroepsgroep, met als doel de essentiële kenmerken van artistiek leiderschap verder te ontwikkelen. Het project versterkt de flexibiliteit van kunstenaars door het stimuleren van dialogen tussen verschillende culturen en binnen een bredere maatschappelijke context, door middel van een breed netwerk van partners verspreidt over heel Europa.

Het Gdansk Dance Festival vindt plaats in de maand juli. Ann is gedurende het festival jurylid voor de Baltic Movement Contest 2012 en tevens zal zij tijdens het festival twee workshops geven aan professionele dansers.

Première Domestica op 5 juli in Amsterdam
Ann Van den Broek maakt op dit moment samen met Krisztina de Châtel een nieuwe choreografie, Domestica. Ann en Krisztina hebben een sterke professionele en persoonlijke band: als danseres werkte Ann vele jaren bij Dansgroep Krisztina de Châtel. Inmiddels heeft zij een eigen reputatie als vernieuwend en succesvol dansmaker opgebouwd.
Gedreven door hun gedeelde herinneringen en creativiteit gaan Ann en Krisztina nu de dialoog aan in een gezamenlijke choreografie. Zij creëren, vanuit hun verschillen én overeenkomsten, een nieuwe wereld, reagerend op elkaars bewegingstaal. Er ontstaat een wereld die voortkomt uit spanningsvelden vanuit een plek, een huis, Domestica.

De voorstelling gaat op 5 juli in première tijdens het Julidans festival in de Stadsschouwburg Amsterdam gevolgd door een uitgebreide tournee in het najaar 2012 in Nederland en België.

Programma IN-side-OUT in Korzo, Den Haag zondag 3 juni om 15.00 uur
Zondag 3 juni om 15.00 uur neemt WArd/waRD – Ann Van den Broek deel aan het programma ‘All There Is’ van Korzo. Ann toont haar programma IN-side-OUT, hetgeen is ontstaan vanuit een research periode. Tijdens deze onderzoeksperiode is er materiaal ontwikkeld waar zij de komende jaren verder mee gaat werken. Deze research werd afgesloten door middel van een toonmoment genaamd IN-side-OUT.

Met IN-side-OUT maakt Ann een bijzonder programma. De dansers werken samen met haar rondom bepaalde elementen, die zijn ontstaan tijdens de onderzoeksperiode. Deze elementen worden door Ann zelf op het podium kenbaar gemaakt aan het publiek. De dansers zijn zowel on als off stage te volgen.

Innerlijke emoties als pijn, angst en lust worden live omgezet door de dansers in een bewegingstaal die typerend is voor Ann. Opdrachten worden uitgevoerd op het toneel, hun buitenkant/uiterlijk wordt getoond en ze doen wat hen wordt opgedragen. Maar het houdt niet op als de dansers het podium verlaten. Privé-emoties krijgen juist de ruimte wanneer ze off stage gaan. Wat gebeurt er op het zijtoneel, de kleedkamers, zelfs op straat? Deze interne wereld wordt gefilmd en is te volgen op een scherm. Wat hebben de innerlijke en de uiterlijke wereld met elkaar te maken, hoe beÏnvloeden deze elkaar, en wat heeft het voor effect op ons handelen en bewegen?

26 mei 2012, première KAMEPA in Moskou
Op 26 mei gaat de nieuwe creatie van Ann Van den Broek, KAMEPA een voorstelling die zij maakt in opdracht van TSEKH in Moskou (RU), in première. Tijdens dit project werkt zij samen met componist Arne Van Dongen.

KAMEPA is een Russisch woord dat als ‘camera’ wordt uitgesproken. De vertaling vanuit het Russisch betekent cel. Het opgeslotene en tegelijkertijd de associatie met het observerende van een camera, zijn de thema’s waarrond Ann heeft gewerkt.

Ann werkt met 7 Russische dansers en wordt daarbij geassisteerd door WArd/waRD performers Dario Tortorelli en Judit Ruiz Onandi. Arne Van Dongen componeert de muziek en coacht een Russische gitarist die live zal spelen tijdens de voorstelling.

KAMEPA zal in Moskou in première gaan op 26 mei om 18.00 uur in het Aktovy Zal Theater gevolgd door een voorstelling op 27 mei. Tevens zal de performance te zien zijn op 30 en 31 mei in Kostroma (RU).

The Co(te)lette Film beschikbaar op iTunes
The Co(te)lette Film is vanaf heden beschikbaar op ITunes voor slechts € 13,99 (huur € 3,99). The Co(te)lette Film is de verfilming van de gelijknamige dansvoorstelling. De Britse regisseur Mike Figgis nam de regie van deze eigenzinnige film voor zijn rekening en Ann Van den Broek tekende voor het concept en de choreografie.
De film werd al op meer dan twintig festivals vertoond en won reeds prijzen in Los Angeles (Dance Camera West - Best of Festival), San Francisco (Visionary Award), Nicosia (Best Dance Film) en Brussel (Festival l'Iselp - Prix du Film sur l’Art).

WArd/waRD special op 19 april om 20.30 uur in ccBerchem
Op 19 april organiseert WArd/waRD, samen met ccBerchem, een WArd/waRD special. Er wordt eigen werk vertoond van Ann haar dansers Cecilia Moisio en Dario Tortorelli, vaste huiscomponist Arne Van Dongen is dj met soundscapes, The Co(te)lette Film (voor wie de film nog niet gezien heeft!) wordt vertoond en tijdens de party presenteren de dansers van WArd/waRD zich achter de draaitafels! Een avond vol dans, muziek, rap, soundscapes en andere verrassingen … Reserveren kan via ccBerchem.

22 maart 2012
De Visionary Award voor de meest innovatieve en uitdagende film tijdens het San Francisco Dance Film Festival is uitgereikt aan de The Co(te)lette Film. De jury over de film: "Deze controversiële film past perfect bij ons progressieve publiek. In tegenstelling tot berichten die we van andere festivals hadden gehoord, liep niemand van het publiek weg tijdens de film! Sterker nog, de toeschouwers waren zo geboeid dat er na afloop een informele discussie werd georganiseerd waarbij de helft van het publiek aanwezig was."

26 januari 2012
Voor de laatste voorstellingen van LIstEn & See wordt Nhung Dam, in verband met een blessure, vervangen door Emma Seresia.

22 december
24 uur van het Podium: Theaterhuizen, podiumcafés, cultuurcentra, dansorganisaties, concertzalen, theatergezelschappen en ensembles uit Antwerpen maken van Antwerpen 1 groot podium op 14 januari. 24 uur lang krijg je een blik achter de schermen, zijn er verrassende optredens en smaakmakers, zowel muziek, theater, dans als circus. Van WArd/waRD is The Co(te)lette Film te zien om 14.00 en 17.00 uur in WP Zimmer, Gasstraat 90, Antwerpen. Meer info via de website van 24 uur van het Podium.

28 november
Komende donderdag (1 december) is de première van LIstEN & See. Klik hier voor een repetitiefilmpje van de voorstelling.

28 november
Er staan weer verschillende nieuwe artikelen op de blog van Irma Driessen over WArd/waRD, Ann Van den Broek en LIstEn & See.

23 november
Een interview met Aan Van den Broek en Marcus Azzini over LIstEn & See is te zien op de website van danspubliek.

7 november 2011
Zie de website van het Vlaams audiovisueel Fonds voor een artikel over The Co(te)lette Film.

25 oktober 2011

En weer is The Co(te)lette Film in de prijzen gevallen. Tijdens de 11e editie van Le Festival du Film sur l’Art in Brussel (B) heeft de film ‘Le Prix du Film sur l’Art’ gewonnen.

19 oktober 2011
The Co(te)lette Film heeft de prijs voor de beste dansflim gewonnen op het Cyprus International Film Festival 2011.

september 2011
In opdracht van de Nederlandse Dansdagen volgt schrijfster Irma Driessen het repetitieproces van LIstEn & See. Op haar blog zijn regelmatig haar bevindingen te lezen.

16 augustus 2011
WArd/waRD is in het seizoen 2011/2012 met negen producties en een film te zien op de (inter)nationale podia:
Vanaf november 2011 is de nieuwe voorstelling LIstEn & See (een coproductie met Toneelgroep Oostpool) te zien, een theaterdansvoorstelling met vier acteurs en vijf dansers in de regie en choreografie van Marcus Azzini en Ann Van den Broek.
Een copdroductie van WArd/waRD en Dansgroep Amsterdam, in de choreografie van Ann Van den Broek en Krisztina de Châtel, gaat in première tijdens Julidans 2012.
Ann Van de Broek is gevraagd twee gastchoreografieën te maken: één voor de jubilerende danser Tim Persent en één bij TsEKh in Moskou (Rusland) waar ze met Russische dansers en muzikanten gaat samenwerken.
Reprises van de voorstellingen Co(te)lette, I SOLO MENT, We Solo Men, Ohm en Q61.
The Co(te)lette Film een verfilming van de gelijknamige voorstelling in de regie van de Britse filmregisseur Mike Figgis.

Wilt u op onze mailinglijst? Stuur uw e-mailadres naar mailing@wardward.be en we houden u op de hoogte van onze activiteiten.

25 juni 2011
The Co(te)lette Film heeft de ‘Best of Festival Award’ gewonnen van het 10e Dance Camera West Festival dat van 16 tot en met 19 juni werd georganiseerd in Los Angeles (USA).

10 juni 2011: Waarom de overheid moet investeren in cultuur
De bezuinigingen op kunst en cultuur zijn buiten iedere proportie en zullen vernietigend werken. Het Rijk claimt kunst en cultuur ‘terug te geven aan de samenleving’. Maar het enige dat de samenleving krijgt, is de rekening. En op die rekening staat dat alles duurder en minder wordt: minder aanbod, minder kwaliteit, minder toegankelijk en in bepaalde gebieden helaas niet meer leverbaar. Dat geeft het Rijk terug aan de samenleving. En dat vraagt een krachtig weerwoord.

1. CULTUUR MOET PUBLIEK BELANG BLIJVEN
Muziek, theater, dans, beeldende kunsten en film van hoogwaardige kwaliteit. Een behoorlijke spreiding van culturele voorzieningen. Dat wil het Rijk, de culturele wereld, en het publiek. Cultuur is een publiek belang. Overal in Nederland. Zonder investering van de overheid is kwaliteit en spreiding van kunst en cultuur niet mogelijk. En vergeet niet hoe amateurkunst gedijt in de omgeving van professionele cultuur.

2. DENK AAN TOEKOMSTIGE GENERATIES
Cultuureducatie heet nog ‘speerpunt’, maar als de cultuurkaart verdwijnt en er bezuinigd wordt op het jeugdaanbod en educatieve programma’s, missen straks honderdduizenden kinderen professionele cultuur. Kinderen van de rekening, dus. Zij hebben straks geen behoorlijke culturele bagage, dat is een treurig vooruitzicht voor deze rijke samenleving.

3. STIMULEER INVESTERINGSKLIMAAT
Private fondsen investeren in kunst en cultuur. Het bedrijfsleven sponsort. Het Rijk moet zich niet rijk rekenen door veel meer te verwachten. Het Rijk zal zelf ook voldoende moeten investeren in de kwaliteit van de samenleving en kunst en cultuur moeten verdedigen in plaats van het publieke belang ervan te bagatelliseren. Wat ook helpt, is de BTW terug naar 6%. Stimuleer ondernemerschap door giftenaftrek en cultureel beleggen fiscaal aantrekkelijk te maken en stimuleringsregelingen te behouden. Niet alleen nemen, maar ook geven.

4. NEEM TIJD EN BETRACHT ZORGVULDIGHEID
Haastige spoed is zelden goed. Door het razende tempo van de bezuinigingsoperatie wordt de chaos groot en zijn de gevolgen van bezuinigingen niet te overzien. Bestuurlijke zorgvuldigheid is nodig. Anders maken inschattingsfouten, wensdenken en vage veronderstellingen de schade nog groter.

5. MET BEZUINIGEN ZIJN WE DUURDER
Wat leveren de bezuinigingen eigenlijk op? Eerst maar eens de financiële, economische en maatschappelijke effecten op tafel voordat er onomkeerbare besluiten liggen. En wat je kwijt bent aan kwaliteit en infrastructuur, ben je ook echt kwijt. Het is kapitaalvernietiging, slecht voor het publieke belang en voor het imago van cultuur. Zo maakt het Rijk kansrijke regio’s kansarm, omdat het leef- en investeringsklimaat worden aangetast. Dat is niet iets teruggeven, dat is slopen. Met bezuinigen in deze omvang zijn we duurder we uit.

Download hier de flyer.

10 mei 2011
In juni 2011 maakt Ann een stuk voor de laatstejaars studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hierbij wordt ze geassisteerd door een van de vaste dansers van WArd/waRD Dario Tortorelli. De première vindt plaats op 30 juni tijdens het ITs Festival in Amsterdam. Ook zullen er toonmomenten zijn op 2 en 3 juli in het danstheater van Theaterschool Amsterdam.

9 mei 2011
Het 30 jarige jubileum van ccBerchem wordt gevierd en een van de activiteiten is een informeel toonmoment van de RESEARCH Periode van ‘huisgezelschap’ WArd/waRD – Ann Van den Broek.

Ann heeft de voorbije tien jaar een eigen bewegingsstijl ontwikkeld waarin zij minimalistische dans en theatraliteit combineert tot een ritmische emotionele bewegingsvorm. Gaandeweg kreeg het gebruik van stem, klank, decors, projecties/film en live sound een steeds belangrijkere rol toebedeeld. Om de ontwikkeling van de thema’s van Ann’s werk (pijn, verdriet, onrecht, passie, lust en eenzaamheid) verder voort te zetten duiken enkele van haar dansers, Arne van Dongen (componist), Bernie van Velzen (lichtontwerper/video) samen met Ann de studio in. In deze research periode zal iedereen zich dieper focussen op improvisatie, ritmiek en andere vormen van uitdrukkingsmogelijkheden die kunnen samensmelten of soms het contrast opzoeken om zo een geheel te vormen met de reeds ontwikkelde bewegingstaal. Op 12 juni worden fragmenten en experimenten, voorkomende uit dit onderzoek, getoond. Na het informele toonmoment van deze RESEARCH Periode zal er een nagesprek plaatsvinden onder het genot van een hapje en een drankje.

6 april 2011
The Co(te)lette Film van Ann Van den Broek en Mike Figgis is geselecteerd voor het festival Vision du Réel in Nyon, Zwitserland. In The Co(te)lette Film dansen drie vrouwen in een nogal intieme atmosfeer, geprangd tussen verlangen en bevrediging. Zonder confrontatie, rivaliteit, verhaal, oplossing of einde: het verhaal van The Co(te)lette Film is rusteloos en leeg. De film is twee keer te zien tijdens het festival op 8 april (L’Usine à Gaz, 22.30 uur) en op 12 april (Capitole 1, 22.30 uur). De film is ook op 18 juni te zien tijdens het Dance Camera West festival in Los Angeles, Amerika.

januari 2011
De repetities voor Q61 zijn in volle gang. Q61 is een voorstelling voor zes dansers en vormt inhoudelijk de cumulatie van eerdere choreografieën van Ann Van den Broek, als: FF+Rew 60, het prijswinnende Co(te)lette, I SOLO MENT en We Solo Men. Met deze voorstelling sluit Ann Van den Broek een periode af waarin ze extreme emoties als pijn, lust, agressie en angst op het podium bracht. Voor Ann Van den Broek vormt Q61 het eindpunt van een reeks. Het markeert het einde van een fase, maar fungeert tevens als een beginpunt voor iets nieuws. Een mooi gegeven om ook haar 10-jarig bestaan als choreografe binnen haar eigen WArd/waRD een plek te geven. De première van Q61 is op vrijdag 4 februari en is de openingsvoorstelling van zowel het verbouwde Korzo theater in Den Haag als het CaDance festival.

17 december 2010
Per 1 april 2011 neemt Sophie Lambo afscheid als zakelijk leider van WArd/waRD – Ann Van den Broek. De afgelopen tijd heeft zij met veel plezier en inzet meegewerkt aan de toekomst van dit Vlaams - Nederlandse dansgezelschap. In korte tijd is er veel bereikt, desalniettemin is in goed onderling overleg besloten om de samenwerking te beëindigen. Privé omstandigheden liggen ten grondslag aan dit besluit. Sophie Lambo is gevraagd als algemeen directeur leiding te geven aan het vernieuwde Internationaal Danstheater. De ontwikkelingen bij dit gezelschap bieden Lambo een uitgelezen kans om haar krachten in te zetten in haar thuisbasis Amsterdam.
Tot 1 april zal Sophie Lambo als zakelijk leider en adviseur nog nauw betrokken zijn bij de activiteiten van WArd/waRD. Vanaf 1 februari zal ze ook al part time aan de slag gaan bij het Internationaal Danstheater. In deze overgangperiode zal ze zowel in Antwerpen, Den Haag als Amsterdam actief zijn. De procedure met betrekking tot de opvolging bij WArd/waRD zal begin 2011 bekend gemaakt worden.

20 november 2010
Op zondag 12 december, tijdens het Cinedans festival in Amsterdam, gaat The Co(te)lette Film in Nederland in première. De film is te zien in de Rabozaal van Stadsschouwburg Amsterdam. Aanvang 19.30 uur.

5 november 2010
Van 7 tot en met 14 november vertrekt WArd/waRD voor een ‘residency’ naar Künstlerhaus Mousonturm in Frankfurt, Duitsland. Ann Van den Broek won de Mouson Award in januari 2010. Naast het geldbedrag van 15.000 euro dat verbonden is aan deze prijs, is de nieuwe productie Q61 tevens coproductie met Künstlerhaus Mousonturm. Er wordt uitgekeken naar deze week van repetities bij onze Duitse coproductie partner.

10 oktober 2010
WArd/waRD werd de afgelopen maand(en) positief gehonoreerd door zowel de Vlaamse Gemeenschap als het Fonds voor de Podiumkunsten NL. Voor het project Q61 ontvingen we een bijdrage van de Vlaamse Gemeenschap. Begin oktober ontvingen we het positieve bericht dat WArd/waRD (opnieuw) een structurele subsidie van twee jaar van het Nederlandse Fonds voor de Podiumkunsten tegemoet kan zien. Graag willen we vanaf deze plaats iedereen bedanken die hieraan bijgedragen heeft: u als publiek door uw support en enthousiasme, onze coproducenten en besturen, alle artistieke en ondersteunende medewerkers en niet in de laatste plaats familie en vrienden. Deze subsidies stellen ons weer in staat om het werk van Ann Van den Broek en WArd/waRD te continueren en verder te ontwikkelen.

5 oktober 2010
The Co(te)lette Film is de verfilming van de gelijknamige dansvoorstelling van de Belgische choreografe Ann Van den Broek door de Britse regisseur Mike Figgis. De eigenzinnige film werd geselecteerd in de sectie ‘Belgian cinema today’ van het Film Festival van Gent. De wereldpremière van de film is op dinsdag 19 oktober om 20 uur in de theaterzaal van de Gentse Vooruit en zal door regisseur en choreografe worden bijgewoond.

In The Co(te)lette Film dansen drie vrouwen in een intieme atmosfeer, geprangd tussen verlangen en bevrediging. Zonder confrontatie, rivaliteit, verhaal, oplossing of einde: het verhaal van Co(te)lette is rusteloos en leeg. De dansvoorstelling won in het seizoen 2007/2008 de Zwaan voor de indrukwekkendste dansproductie, de meest prestigieuze dansprijs van Nederland die jaarlijks wordt uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

The Co(te)lette Film is een productie van het Brusselse productiehuis Savage Film, het Britse Red Mullet, het Belgisch/Nederlands dansgezelschap WArd/waRD en de Nederlandse omroep NTR en kwam tot stand met de steun van het Nederlandse Mediafonds en het Vlaams Audivisueel Fonds. De Nederlandse in première staat gepland voor 12 december tijdens Cinedans in Amsterdam.

augustus 2010
WArd/waRD is in het seizoen 2010/2011 met een vijftal producties te zien op de (inter)nationale podia: reprises van Co(te)lette, I SOLO MENT, We Solo Men en Ohm en vanaf januari 2011 met de nieuwe voorstelling Q61. Bovendien gaat The Co(te)lette Film in première. Een film, gebaseerd op de voorstelling Co(te)lette, in de regie van de Britse filmregisseur Mike Figgis.

5 maart 2010
Choreografe Ann Van den Broek – WArd/waRD (NL/BE) verfilmt in samenwerking met Hollywood-regisseur Mike Figgis haar succesvoorstelling Co(te)lette. Hiervoor zoeken we nog een vijventwintigtal figuranten: zowel jongeren als ouderen, pubers als seniors, dansers als niet-dansers, acteurs als amateurs, rasechte karakterkoppen als natuurlijke schoonheden, professionelen als gewoonweg enthousiastelingen kunnen zich aanbieden. Ervaring is geen must.

De opnames vinden plaats van van 5 tot en met 10 mei in de opnamestudio's in Lint. Het is de bedoeling dat je ALLE dagen aanwezig kan zijn. Er is een vergoeding van 80 euro per dag voorzien.

29 januari 2010
Ann Van den Broek heeft de Mouson Award 2009/2010 gewonnen. De Mouson Award is een initiatief van het Künstlerhaus Mousonturm in Frankfurt (Duitsland). Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden dat Ann Van den Broek zal besteden aan haar productie Q61 die in februari 2011 in première gaat.

De Mouson Award wordt eens in de twee jaar, door een onafhankelijke jury, uitgereikt aan een groep, compagnie, choreograaf of regisseur voor een artistiek uitmuntende productie die in het Künstlerhaus Mousonturm te zien is geweest. Künstlerhaus Mousonturm wil op deze manier het werk van de laureaat bekend maken bij een groter, internationaal publiek.

De jury over Ann Van den Broek en haar werk:
Ann Van den Broek is een toegewijde choreografe die op intrigerende wijze menselijke gedragspatronen centraal stelt in haar werk. Zonder terug te grijpen op overdadige en schreeuwerige effecten weet ze toch steeds een onbetwistbaar statement te maken. Alhoewel ze met haar werk geen oordeel velt en haar choreografieën vaak afstandelijk en koel lijken, slaagt ze erin om haar publiek te irriteren en tegelijkertijd in stilte te laten huiveren en te ‘entertainen’. Het thema ijdelheid vormt de belangrijkste aanzet voor haar prozaïsch geënsceneerde voorstellingen: in het licht van de vergankelijkheid van het menselijk leven is alles slechts schijn.

8 december 2009
Bestel nu het unieke We Solo Men t-shirt. Voor slechts € 12,00 (inclusief verzendkosten) heeft u het al in uw bezit. Klik hier voor meer informatie.

12 november 2009
Sinds kort heeft WArd/waRD een eigen fanpage op facebook. Je kan de page terugvinden onder 'WArd/waRD - Ann Van den Broek'.
Niet alleen het laatste nieuws, ook alle speeldata, persfoto's, foto's achter de schermen of on tour en korte filmfragmenten kan je hier terugvinden. Je kan zelf vragen of opmerkingen posten, die dan zo snel mogelijk worden beantwoord. Neem een kijkje en wordt fan.

7 september 2009
Van 7 tot 18 september vindt in het cultuurcentrum van Berchem (Antwerpen) de Tiendaagse van de senior plaats. Tijdens dit festival werkt Ann Van den Broek, geassisteerd door Marie Decorte, aan het dansproject Getekende Lichamen. Samen met een 30-tal senioren creëert ze in deze tien dagen een nieuwe, korte choreografie. Hiervoor maakt ze niet enkel gebruik van materiaal uit haar vorige stukken, ook de inbreng van de senioren zelf tijdens de repetities vormt een belangrijke leidraad doorheen het creatieproces. Het project is zowel voor Van den Broek als voor de senioren een uitdaging; een onderzoek naar de bewegingsmogelijkheden van lichamen fysiek en mentaal getekend door hun leven. Het is een ‘oefening in meer doen met minder'. Het toonmoment vindt plaats op 18 september om 19.30 in het cultuurcentrum van Berchem. Tickets bestellen kan via de website van ccBe of telefonisch op het nummer + 32 (0)3/2868825.

30 maart 2009
Vandaag zijn de repetities voor de nieuwe productie We Solo Men begonnen. Samen met de nieuwe dansers Jan Martens, Andreas Kuck, Jan Deboom (stagiaire) en de vertrouwde gezichten Dario Tortorelli, Cecilia Moisio en Judit Ruiz Onandi maakt Ann Van den Broek en ‘echt mannenstuk’. We Solo Men is een productie van WArd/waRD, Korzo producties en ccBerchem en wordt financieel ondersteund door het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten+ en de Vlaamse Overheid. De première is tijdens Julidans in Amsterdam.

17 maart 2009
Dans en ballet in Vlaanderen is een fototentoonstelling die een zo breed mogelijk beeld probeert te geven van dans en ballet in Vlaanderen. De tentoonstelling begint met een manuscript uit de 15e eeuw en loopt via de operaballetten, de privé dansgroepen, allerlei individuele initiatieven, Béjart, Ballet van Vlaanderen, tot de hedendaagse choreografen. Op de tentoonstelling zijn ook foto's te zien van de voorstellingen van WArd/waRD van fotograaf Maarten Vanden Abeele. De tentoonstelling is te zien van 23 april tot en met 22 mei in de Stedelijke Bibliotheek van Mechelen.

4 maart 2009
De aanvraag van WArd/waRD voor een tweejarige projectsubsidie bij het NFPK+ (Nederlands Fonds Podiumkunten+) is positief beoordeeld. Van de in totaal zestien aanvragen zijn er vijf gehonoreerd, waaronder die van WArd/waRD. De beoordelingscommissie is vol lof over de kwaliteit van het werk van Ann Van den Broek ("De commissie kent Ann Van den Broek als een zeer getalenteerd choreografe, die in relatief korte tijd een indrukwekkende staat van dienst heeft opgebouwd") en heeft veel vertrouwen in de plannen voor de komende twee jaar ("Het plan voor 2009-2010 is volgens de commissie helder geformuleerd en biedt vertrouwen door de overtuigende wijze waarop de verschillende projecten voor deze periode worden beschreven").

De tweejarige subsidie stelt WArd/waRD in staat om gestaag verder te werken aan de ontwikkeling van het repertoire en aan een verdere verankering en inbedding in het Nederlandse en Vlaamse danslandschap.

2 maart 2009
De eerste nominaties voor de Zwanen 2009 zijn door de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) bekend gemaakt. En ook dit jaar behoort WArd/waRD met I SOLO MENT weer tot de genomineerde voor de ‘meest indrukwekkende dansproductie’.
De jury over de voorstelling: 'I SOLO MENT is een beklemmende dubbelsolo waarin twee individuen, de uitmuntende dansers Cecilia Moisio en Dario Tortorelli, onder vier fotolampen hun complexe en contactloze liefde op indringende wijze voor het voetlicht brengen. Een verrassende choreografie; met een ijzersterk begin.’

Het is alweer voor het derde achtereenvolgende jaar dat WArd/WArd - Ann Van den Broek genomineerd is voor de Zwaan meest indrukwekkende dansproductie. In 2007 was er een nominatie voor E19 (richting San José) en in 2008 voor Co(te)lette, met die laatste productie won zij de Zwaan ook.
De Zwanen worden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Dans, 10 oktober in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

17 december 2008
Binnenkort zijn er AUDITIES voor mannelijke dansers voor de nieuwe productie van WArd/waRD - Ann Van den Broek. De eerste rondes zijn op zondag 11 januari in Den Haag en op maandag 19 januari in Antwerpen. De 'call back' is op maandag 26 januari en woensdag 28 januari, beide keren in Antwerpen. Aanmelden kan tot 8 januari.

november 2008
Een extract van Co(te)lette is op 7 november te zien tijdens het festival De Nachten in De Singel (Antwerpen). Meer informatie over De Nachten en het reserveren van kaarten is te vinden op de website van De Nachten.


4 oktober 2008
Ann Van den Broek heeft tijdens de Nederlandse Dansdagen de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie in het seizoen 2007/2008 gewonnen. Zij kreeg de onderscheiding van de Nederlandse Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor haar productie Co(te)lette. Vorig seizoen was Ann Van den Broek ook al genomineerd met de productie E19 (richting San José).

De jury over de voorstelling: "Co(te)lette is een opmerkelijke, fascinerende productie waarin het vrouwelijk lichaam met een tergende vasthoudendheid en minimalistische precisie wordt ontleed en geanalyseerd. Drie vrouwen, de dansers Cecilia Moisio, Theodossia Stathi en Judit Ruiz Onandi, creëren een loop van verlangen en bevrediging, van begeren en begeerd worden. In een onstuitbare stroom van schuddend, pompend en hijgend vlees zet Ann Van den Broek een kritisch beeld van de vrouwelijke seksualiteit neer, vol van een eigen verlangen, maar ook gedomineerd door andermans verlangen. Door de herhaling en de strakke ruimtelijke variatie, abstraheren de bewegingen ook, wat een vervreemdend effect veroorzaakt.
Ann Van den Broek bewijst met een stijl die zij zelf 'emotioneel minimalisme' noemt al enkele jaren een zeer eigenzinnige en vernieuwende choreograaf te zijn. Co(te)lette is in haar oeuvre een hoogtepunt. Het is een gedurfde en kwetsbare choreografie, rauw, confronterend en aangrijpend. De jury plakt er met het grootste genoegen het etiket 'indrukwekkend' op."

Ann wil nog eens alle artistieke medewerkers bedanken voor hun aandeel in deze productie: Theodossia Stathi, Judit Ruiz Onandi, Cecilia Moisio, Arne Van Dongen, Bernie van Velzen en Marc Vanrunxt. Verder natuurlijk ook een grote dank aan Monique van Beek (WArd/waRD), ccBe en Korzo producties! Alle andere mensen die een opnieuw steun waren voor deze productie... bedankt en jullie ook gefeliciteerd.


16 juni 2008

Co(te)lette is op maandag 7 en dinsdag 8 juli te zien in de Melkweg in Amsterdam in het kader van Julidans. Op beide avonden begint de voorstelling om 19.00 uur. Reserveren kan via telefoonnummer +31 (0)20/6242311.

mei 2008
Het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten heeft positief geadviseerd over de subsidieaanvraag voor de nieuwe productie I SOLO MENT. De Belgische première is op donderdag 18 september in ccBe (Berchem, Antwerpen). De Nederlandse première is tijdens het Cadance festival in Den Haag (november 2008). De volledige speellijst staat binnenkort op de website.

20 april 2008
De speellijst van Dansclick 5 is rond. Dansclick 5 is een totale avond dans die bestaat uit het duet Small Hour van Václav Kuneš en Co(te)lette van Ann Van den Broek. De avond wordt mede vormgegeven door mode-vormgever Aziz. Na afloop is er de mogelijkheid de dansers en choreografen te ontmoeten tijdens de Après Dans.

14 maart 2008

Co(te)lette is zaterdag 19 en zondag 20 april te zijn tijdens het festival feSt in Sevilla (Spanje).

4 maart 2008

Tekst en beweging: een onderzoek
Ann Van den Broek en Sura Dohnke onderzoeken in deze ‘workshop’ de combinatie van tekst, woorden en beweging. Op bewegingsgebied vertrekt Ann vanuit vereenvoudigde bewegingsfrasen vanuit haar laatste productie Co(te)lette. Sura vervoegt Ann met tekst en tekstopdrachten, komende vanuit het kernconcept dat aan de basis van Co(te)lette (vrouw/vlees, drang) lag. Gaandeweg, met de studenten zal een combinatie van deze tekst en bewegingen gemaakt worden. In deze 50 uren is het niet de bedoeling om zeer veel tekst of zeer ingewikkelde bewegingsfrasen te gaan ontwikkelen. De nadruk zal liggen op het maken van variaties, het onderzoeken van hoe de ritmiek van tekst en klank tijdens het uitvoeren van bepaalde bewegingen verandert, het onderzoeken van de inhoud van de tekst gecombineerd met een bewegingsfrase die iets heel anders suggereert, wanneer kan tekst een extra dimensie bij de beweging en choreografie bijbrengen, wanneer niet, enz.

Dit onderzoek is een samenwerking tussen het HID, WArd/waRD en ccBe. Een presentatie/toonmoment zal op 21 maart gebeuren in de Kleine Zaal van het ccBe, om 19.00 uur. Reserveren kan via telefoonnummer +32-(0)3/2868825, de toegang is gratis.

18 februari 2008
De eerste nominaties voor de Zwanen 2008 zijn bekend gemaakt. En net als vorig jaar is WArd/waRD weer rijkelijk bedeeld met zowel nominaties voor Co(te)lette voor de ‘meest indrukwekkende dansproductie’ als voor Cecilia Moisio voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’.

Over Co(te)lette zegt de jury: "Een opmerkelijke, fascinerende productie waarin het vrouwelijk lichaam met een tergende vasthoudendheid en minimalistische precisie wordt ontleed en geanalyseerd. Choreograaf Ann Van den Broek laat als geen andere eigentijdse choreograaf zien hoe conceptualiteit de ontwikkeling van een eigen, gevarieerde danstaal niet in de weg hoeft te staan."

Cecilia Moisio krijgt haar nominatie voor haar rol in Co(te)lette. "Cecilia Moisio is een krachtige danseres. Haar intense fysieke prestatie in Co(te)lette is opzienbarend en gedurfd. Daarin laat ze een rijk scala aan fysiek materiaal zien, welke balanceert tussen pure stoerheid en subtiele erotiek", aldus de jury.

De winnaars van de Zwanen worden bekendgemaakt tijdens het Gala van de Nederlandse Dans, begin oktober in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

10 december 2007
Co(te)lette is geselecteerd voor de DanClick 2008/2009. Een kleine dertig programmeurs selecteerde naast Co(te)lette ook de producties Odd van Pia Meuthen, Couple-like van Keren Levi en Ugo Dehaes en Small hour van Václav Kunes. Co(te)lette zal in het kader van de DansClick in het najaar van 2008 een uitgebreide tournee maken langs 29 Nederlandse schouwburgen en theaters.

1 november 2007
Er zijn extra voorstellingen geboekt van Co(te)lette. Zaterdag 10 november is de voorstelling te zien in het 11e International Dance Theatres Festival in Lublin (Polen). Zondag 27 januari 2008 is Co(te)lette nog een keer in Antwerpen te bewonderen tijdens het Amperdans festival. De voorstelling is om 15.00 uur in ccBe. Voor meer informatie over de festivals zie respectievelijk de websites van het International Dance Theatres Festival in Lublin en Amperdans.

16 juli 2007

De juryvoorzitter van de Dansjury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties heeft de laatste nominaties bekendgemaakt voor de Zwanen. In de categorie 'meest indrukwekkende dansprestatie' is danseres Cecilia Moisio genomineerd voor haar rol in E19 (richting San José) en voor de 'meest indrukwekkende dansproductie' is E19 (richting San José) van Ann Van den Broek genomineerd.

Over Cecilia Moisio zegt de jury: “Zij is de natuurlijke leider van de groep, zij geeft de aanzet tot bewegen, zij bepaalt de focus en daarmee geeft zij richting aan de zoektocht die E19 kenmerkt. Dat doet ze op een bijna achteloze maar overtuigende wijze.”

De jury over de nominatie van E19 (richting San José): "E19 is het werk van een zeer eigenzinnige choreograaf. Ann Van den Broek wisselt minimalistisch dansante en uitbundig theatrale scènes losjes en organisch af en weet het publiek zowel emotioneel als esthetisch te prikkelen. De bewegingstaal is krachtig en origineel. De beelden van de mens op een kruispunt, lucht en geluiden naar binnen zuigend alsof daar al het moois van de wereld in zit, blijven op je netvlies gebrand" aldus de jury.

De Zwanen worden uitgereikt op vrijdag 5 oktober 2007 tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.